Review Cotik2 China (Foods)

10:47:00 AM

Assalammualaikum & Selamat Pagi Uols,

So abes sudah # Flashback Cotik2 China Day 1- Day 6 (P1P2P3P4P5 & P6)
Sekarang meh ahkak REVIEW pulops 2 MAIN ITEMS untuk setiap trip/pelancongan

ITEM 1 = FOODS
Hokeys, untuk makluman uols semua as ahkak dah gtau trip p China ni under COMPANY TRIP
Our 1st company trip is on 2012 (Hong Kong), masatu hanya ada 1MUSLIM (boy) yang boleh p
At that time ahkak baru join company ni dlm 2bln so not entitled to go la a.k.a kena tinggai sengsorang jaga ofis
Year 2013 (Taiwan) ada 2MUSLIM (me & 1 site boy)
Year 2014 (China) TOTAL staff+bos yang entitled untuk join trip ialah 98orang (11 MUSLIM & 87 NON-MUSLIM)

Since 2012 ALL TOUR PACKAGES is under NON-MUSLIM nyer  la kan3 a.k.a DOES NOT put into CONSIDERATION for MUSLIM gitew
As for the 1st 2years it is acceptable sebab it's just 1-2MUSLIM staff
TAPI memang UNACCEPTABLE la for the 3rd year it STILL happen kan3

The MAIN issue here is HALAL FOOD
Dah 3TAHUN berturut2 ahkak dok stress on this issue to the management
ALASAN these places takdak HALAL food, susah nak jumpa HALAL stall/restaurant, kedai HALAL jauh sangat (nun kat cerok2), jalan jammed buang masa kalau nak pegi cari HALAL restaurant, time consuming la coz kita kejar itinerary, & they've already prepare us the PORK FREE & VEGETERIAN FOOD (kenkonon so nice of them la gitew, pffttttttt stupid)
Heeelllllooooooooooooo, ahkak bukan la pandai sangat kan3, TAPI DEFINATELY ahkak kata HALAL is HALAL jangan samakan dengan PORK FREE & VEGETERIAN, FULLSTOP

Masa trip Taiwan (2013) ahkak & the boy memang bwk bekai sendiri (makanan dlm tin, sekut & megi la kan3)
So total 5D4N memang makan itu jerla
Seb baik flight pakai Cathay, so memang ada MUSLIM FOOD yer
SEDAP gilos (sebab faktor lapor kot kan3 he3)
2013 tak sempat wat in depth research HALAL FOOD in Taiwan
Gpun 2org ja, susahla kalo nak terjah sendiri2 carik food kan3

So trip p China ni ahkak wat early preparation
Walopun management beria janji kat all MUSLIM staffs diorang memang prepare HALAL FOOD 
Ahkak memang 200% TAK PERCAYA
MOHONG BUSAT jer deme ni :P
Berbekalkan ALASAN&PEMBOHONGAN deme2 previously, so untuk trip China ahkak memang SEARCH bebetui HALAL food yang ada untuk TETIAP pit-stop from the tour itinerary 
TAPI dah kata JENIH ATI&PERUT CACAT ni kan, kot manapun deme TETAP takmo tolong/layan our request for the HALAL food
So we all decided to LOOK for it OURSELF
For the 1st day, kira selamat la coz dah dapat makan HALAL food on flight (2kali)


On the 2nd day misi pencarian bermula 
Nila kedai PENYELAMAT, besepah2 tau
Tu pun deme takmo benti untuk kami tapau food
Sooooo, kena jalan p carik balik kedai ni bila bas benti kat pit stop ikut itinerary tu la

Hand made mee

Masa order memang lawak
Macam ayam & itik
Ahkak kan WAKIL bebudak2 ni
So ahkak la yang HEAD dalam sesi ORDER2 tu, he3
Riuh satu kedai dengan sora MAMI
Sound & sign language sume kuor he3

Siap ja tapau, berLARI2 tau kami2 p balik tempat stop tadi
Actually stop ni utk shopping kenkonon kat Nanjing Road
But we skip the shopping slot & look for food

Walopun basicly we juz dapat real food once a day
Tu pun berSYUKUR sesangat dah
Kedai macam ni weols dapat makan/tapau dalam 2 kali ja (2nd & 5th day - tempat berbeza)

By the way most of the makan time......

Ni laaaaaaaaaaa keadaan weols yer uols
Asyik nganga nengok enset jer
Kalo ada Wi Fi best la
Kalo takda memang nganga ja

Setiap kali tempat makan deme memang penuh meja dengan PORK FREE or VEGETERIAN FOOD
tapi weols TAK MAKAN

Most of diorang nyer restaurant tu weols masuk kejap2 ja & then terus tunggu kat luor ja
Some time weols memang takmo masuk terus, tapi tour guide pujuk masuk kejap kenkonon kesian kami dok kat luor
pffftttttttttt :p
KENKONON kan3
Lepas dah nengok weols SERIOUS about NOT EATING the food they've prepared, on the 3rd day barula deme bawak g HALAL restaurant

 
Ni la restorannyer
tapi dah lupa kat mana he3

Barula boleh makan :)

Weols makan time lunch, so tapau sesiap untuk dinner (3rd day)
On the 4th day tak dapat mkn proper food
So pulun la makanan dalam tin,roti, sekut, megi & fruits, he3
Final day tu memang dah tau dapat makan dalam flight so NO WORRY :)
Itula kisah sadis FOOD SURVIVAL weols kat China he3


Previous link : Day 6 (Shanghai-HongKong-Penang)

Next link : Review Hotels Cotik2 China 2014

  ~~~ To Be Continued ~~~

You Might Also Like

2 comments

  1. Seronok every year ada company trip. Kalau x halal mmg x boleh la nk mkn. Tgk pun kembang je tekak tu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam sis,
      nak kata seronok sangat tu tak la he3
      mungkin faktor rindukan suami & anak
      tambah pulop isu food talk halal
      terus spoil mood seronok tu
      tapi papun juz enjoy tengok negara orang ja kan3

      Delete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive