LaNgKaWi B'DaY GeTaWaY - IsLaNd HoPpiNg

10:58:00 AM

Assalammualaikum & Selamat Pagi Uols,

Hokeyh sebelum iols mola ceritera Cotik2 Langkawi, iols nak memBEBEL kejap boleh???

Buat2 ja boleh kan3 :P
Iols ni kan3 dah berapa hari dok ERAN nengok IKLAN Nuff cam tak kluor2
Kekadang kluor ateh, bawah & tepi tak kluor, kekadang kluor tepi & bawah, ateh pulop tak kluor
ACANER3 tu??????
Apa ke hai yer uols???
Aduila3........... ERAN3
Hokeyh tu ja la nak bebel :P
So moh ler kita pulang ke pangkal jalan
SAMBUNG ceritera yer sayam2 sumaaaaaaa.....
Sekarang iols nak up entry 2nd DAY pulop yer
Kan iols dah booked ISLAND HOPPING on 1st day
Iols amek pakej sebelah pagi
Sebenornya ada dua pakej ja - PAGI (9.00am) @ petang (2.00pm)
So pukui 7.45am weols turun BEKPES kat hotel
Dalam 8.15am teruih gerak p port bekumpui...........


Iols booked through Your Travel Agency
Office bebetui depan AB Motel
Bawah management yang sama (hotel & travel agency)
RM25.00/head - Adults, RM16.00/head - Children (3Y & above)
Ni pakej paling MURAH
Normal rate RM30.00-35.00

Ada macam2 pakej
Next time nak try MANGROVE pulop

Semua kena beKUMPUI depan office tour ni sebelum pukui 9.00am
Ada banyak PARKING kat area sini (main road atau AB Motel parking) - FREE
Semua akan naek VAN untuk p port laen untuk naek boat

Weols sampai awai
So saja JENJALAN kat sekitar tu
Suma KEDAI tak bukak lagi
Ni jumpa kedai SANTEK
So sila POSIN2 yer he3


 Ni la PORT untuk NAEK BOAT tu
TAPI iols tak tau tang mana he3
Sebabnya kan deme yang bawak weols kan3

Time tunggu bot tu angin dah mula sepoi2, langit gelap
See rambut Fayyadh ter-sepoi2 ditiup angin he3
Elok nak naek boat teruih HUJAN turun


Ada dalam 5-6 boat under AB Motel ni
Weols dapat naek boat dengan drebar boat MAMAT SENGET (Hat baju kuning)

Nak tau pasaipa iols panggil dia MAMAT SENGET cenggitu
Perangai sope bukan manusia tau
TAKDAK ADAB
Memula naek, iols tak la perasan apa2 lagi
Tapi dok nengok la muka passenger Malaysian Indian family yang dah naek boat tu muka macam semacam sajork
Masa weols naek tu MAMAT SENGET tak bercakap, moncong 10kaki, dok tunjai2 tunjuk tempat yang soh weols anak beranak duduk
Ikut ja la kan3
Dekat semua passenger yang naek dia buat cenggitu
Iols mulala berASAP2 bila nengok cara dia CAKAP & TREAT orang2 dalam boat tu
Orang dalam boat tu TOURIST a.k.a CLIENT la kan3 
Dalam boat tu passenger yang ada ialah weols 4beranak, Minah Indonesian (4org), Malaysian Indian family (4org) & Pakistan/Indian family (6org)
Dia main TUNJAI2 tunjuk ja SURUH orang DUDUK kat sana sini
Macam BISU tak boleh cakap ELOK2
Buat MALU, dah la buat kat orang LUAR
Pakai baju MALAYSIA, perangai macam Ya**di
MUKA tu Ya Rabbi, MASAM mencuka BUSUK tak mandi
Bila orang tanya jawab KASAR, muka TAK SENYUM langsung
Oooohoooiiiiiiiiii
Dia treat macam dok bawak boat PENDATANG HARAM tau
SILAP BANYAK laaaaaa kan3
Iols pun mulala PERLI2
Masa time Indian/Pakistan tu tanya "Can we seat here??"
Dia maen TUNJAI2 tunjuk, MUKA tu macam gangster nak MINTAK PENENDANG
Indian/Pakistan tu buat muka PELIK
Iols apa lagi, sambil senyum2 teruih kata "YOU SEE THE FINGGER??FOLLOW THE FINGER, FOLLOW THE FINGER. DON'T ASK, JUST FOLLOW"
Then weols gelak reramai satu boat
MAMAT SENGET tu dah buat muka TAK PUEH ATI, tapi cover lagi
Pehtu semua dah duduk, so dia mula bagi LIFE JACKET
KASAR, maen lempor2
Then tetiba my mom tanya "Makcik tak dapat lagi ni"
Kiranya my mom nak minta la life jacket tu
Time tu MAMAT SENGET betui2 depan iols
So tercetusla lagi DIALOG ateh boat :

Iols : Ehh.. mak tunggu dulu, jangan cakap, jangan minta apa2, tunggu ja, kalo dia bagi ambil, dia tak bagi tak boleh kata apa2 tau
MAMAT SENGET: Akak ni kenapa??ada masalah ka?!!!!
Iols : Awat??!!! apa masalah ang??aku cakap ngan mak aku, ngan laki aku, yang hang sibok pasai pa??aku ada tanya kat ang ka???kaco ang??!!!!!!!!!!!!!!!!!!
MAMAT SENGET : Akak cakap elok2 sket !!!
Iols : Ooooo, ang nak orang sopan santun ngan ang, yang ang tu SOPAN SANGAT??? Lain kali kalo nak orang buat baik ngan kita, kita tu kena mula buat baik ngan orang. Cakap biar BERADAP !!!!!!!!!!!!
MAMAT SENGET : Saya tak besa jumpa orang macam akak
Iols : Haaaaaa....baguihla, aku lagi la tak pernah jumpa orang macam ang. Elokla kita jumpa rini, boleh berkenalan kan3????Baru lain kali ang tau sket !!!!!!!!!!

MAMAT SENGET tu teruih p bagi life jacket kat depan & blah turun boat
Yang family Pakistan/India teruih cakap & tunjuk kat mamat tu "NO MANNERS"
Aku pun cakapla "That's right, if you want people to be nice & manners to you, you have to be manners first."
Iols BEBEL2 panjang gak la tapi tak hengat dah cakap apa, berputor2, menggigil2 tahan GERAM, tapi last2 yang iols ingat weols sume gelak2 dalam boat tu
Hubby pesan kat iols, pehni jangan cakap pa2 dah
Kang abes trip kita g COMPLAIN kat management
Iols katala, kalo mamat tu tak cari pasai iols tak bising la kan3
Hubby kata takmo kang tak pasai2 hubby BETUMBUK dengan mamat tu
Iols ngan my mom kata tak yah la sampai tumbuk2, bior ja iols & my mom BASUH mamat tu ngan WORDS ja
Hubby iols ni PENDIAM, tapi dia kalo MARAH memang TUMBUK ja teruih..tak dak nyer maen CAKAP2 dah he3
TAPIkan uols, iols ada gtau hubby, "kalo abang TUMBUK mamat tu ayang sokong siap tolong tambah g TUMBUK"
Nampak tak tahap MAX. MARAH iols disitu he3
Yerla kita kan dok SONOK2 nak COTIK2, dia wat SPOIL mood cotik2 weols, memang carik NAHAS la kan3
Pehtu mamat tu naek, tak cakap apa2 dah, teruih bawak boat ja :P


Ni muka TAKUIT Fayyadh ateh boat
Dia yang dok minta nak sesangat naek boat, tapi bila naek macam ni la ghope Fayyadh
Dok DIAM, muka TENSEN he3

Weols empat beranak :)

Weols tiga beranak pulop

Our 1st stop kat TASIK DAYANG BUNTING

Kena MENAPAK JAUH tau
Fayyadh kejap jalan, kejap berdokong, kejap lari he3

Haaaaaaa...... TANGGA ni yang tak menahan nak panjat niii
Time TURUN NGERI, time NAEK SEMPUT


Ni view sekitar tasik

Fayyadh & Ayah ber-PEACE

Memula tu iols & my mom dok RENDAM2 kaki
Pehtu mai banyak IKAN keli macam dok nak GIGIT2 gitew
MenJERIT2 sakan la dok angkat kaki
Yang Fayyadh pulun nak masokkan kaki dia jugak
Fayyadh bukan leh tengok ayor, koje nak torjun berendam jer la
Tu gambor nombor dua kat ateh tu Fayyadh pulun nak rendam kaki la tu
Jenoh iols gempak kata kang ikan NGAP kaki he3

Sebenornya iols PLAN nak MANDI dengan Fayyadh kat tasik ni
TAPI dalam kawasan berPAGOR hat KUNING tengah2 tu
TAPI bila nengok ayornya
Ooooohoooiiiiii, KOTOR, berLUMUT
Teruih tak jadi ler

Sini ada BESKAL kayoh2 dalam AYOR
Fayyadh gigih nak naek
Ayah tak bagi, kata tak sempat
Yerla kang kan nak kena MENAPAK BALIK pulop
Sian anak ibu

Kat tasik ni dari mola jety sampaila kawasan tasik memang BELAMBAK MONYET tau
Iols nak PESAN a.k.a WARNING sesiap kat uols naaaaaaa
Kalo mai sini JANGAN BAWAK PLASTIK
Langsung TAK BOLEH tau
BIG NO FOR PLASTIC BAG
Monyet2 ni SERANG terus kalo nampak plastik bag
CONFIRM
So kalo uols rasa nak diserang sila la bawak yer :P

Haaaaa....Time ni sesi nak MEMANJAT untuk BALIK ke jety
MENCANAK tau uols
SEMPUT gilos
Iols lepaih sampai kat jety tu LUTUT dok GEGOR2 tau

Fayyadh kePENATAN

Hubby keSEMPUTAN he3
Dahla MENAPAK JAUH, MEMANJAT punya TINGGI, dengan DOKONG Fayyadh he3

Fayyadh & Ayah berehat menikmati pemandangan kekdahnya disitu :)

Ateh ni VIEW2 yang sempat iols snap dari ATEH BOAT

2nd stop kat PULAU SINGA BESAR untuk EAGLE FEEDING
Haaaaaa...time ni pun MAMAT SENGET tu buat pasai
Banyak boat dok BENTI betui2 kat CENTRE untuk FEEDING eagle
Kena TAKES TURN la kan3
Sebab boat banyak
TAPI boat kami benti JAUH
Memang tak nampak sangat la HELANG
Dah la tu stop dalam 5minit ja, terus BLAH
SIOT betui
Iols malas cakap apa, kang cakap iols terus naek ANTU kang teruih TERKAM GOMOI ja, jenuh kan3

3rd stop PULAU BERAS BASAH
Kat sini untuk lepak2 mandi manda
Ada xtvt snorkling, banana boat, jet ski & macam2
Depa bagi dalam 1jam

Fayyadh kalo kat BEACH memang konpem pulun MAEN PASIOR gitew
MANDI memang TAK la awai2 tu
Kena TAKES TIMES
Fayyadh TAKUIT dengan OMBAK sebenornya tau3

So Ibu & Opah dah tak menahan nak BERENDAM he3

Pehtu Ayah pun join
Siap MENYELAM lagi
Memang ayor sini BEST, BERSIH , JERNIH
Penang pun BELAMBAK BEACH kan3
TAPI TAK SAMA tau3
Sini lagi FEEL nak berendam & menyelam

Haaaaa.....Fayyadh tetap dengan pasior2 nyer he3

Dah LAMA sket
Dok nengok Ibu, Ayah & Opah SONOK swimming2
Baru Fayyadh nak CUBA nak masok ayor
TAPI nampak ja OMBAK teruih larik maen pasior lek he3
OMBAK tak kuat pun, dok MANJA2 sajork
Tu pun Fayyadh TAKUIT he3

Opah p pujuk ajak masuk ayor pun tak jalan

Last2 Ayah try pujuk lagi
Janji dok ngan Ayah, ombak tak kaco
BARU ada BRAN masok ayor :P

LAMA sket lagi Fayyadh dah BERANI bangun

Pehtu lepaih Fayyadh rasa SECURE teruih terlebeh BRAN
Maen2 SPLASH2 ayor dengan Ayah

Pehtu teruih nak JIRUIH ayor kat Ibu
Hamboi3 kemain dia :P

Haaaaa....Time ni Fayyadh dah full CONFIDENT dah
PULUNla dok maen ayor
SONOK kemain dia he3
Time nak balek kena dok pujuk kluor ayor pulop
Siap gempak kata kang boat tinggai
Baru laaaaaa, dia nak kluor dari ayor tu he3
Pulau ni LAST STOP
So naek boat teruih tala BALEK la
Tak terasa betui dah dekat pukui 1.00pm time tu

Haaaa.....ni la muka kepenatan Fayyadh ateh boat

Ni pulop muka kepenatan 3 beranak ateh van OTW BALEK

FINALE ni la muka our boboboy ateh keta
Naek ja keta teruih ZZZZZZZZ....TITON

Seriously memang BEST, ENJOYZ & BERBALOI2 trip ni tau3
Memang next time nak REPEAT
Tapi TAK MAU dengan MAMAT SENGET :P


Previous Link : Day 1 - Seperaih 2nd
Next Link : Day 2 - Evening Sopin

~~~ To Be Continued ~~~

You Might Also Like

6 comments

  1. tabik spring kat uols leh sound kat mamat senget tu
    kut ye pun ada mslh peribadi..tp pelancung2 tu kenalah layan ngan baik
    kita ni jual nama msia kan

    jeles tgk uols mandi manda kat pantai..sure cantek kan pantai tu
    aah mesti lain giler ngan pantai kt penang ni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam El,
      kan3..
      nak koje buatla cara nak koje, takmo koje, BENTI :P

      Delete
  2. seronoknya..byk2 tmpt kt langkawi cuma ke sini je yg belum sy smpi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam anies,
      kena try tau..
      tapi INGAT JANGAN AMEK MAMAT SENGET tu yer :P

      Delete
  3. bile tgk gambau2 nie tah kenapa rase menggigil2 je bdn nak ke langkawi jugakkkkk..bestnyeeeeeee..dh lama x gie langkawi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Falsya,
      P jangan tak p :)
      Mek tembun mesti syiioookkkknyer la he3

      Delete

Blog Dekat di Hati