Resipi Rejam2 Aidiladha D'Dapor Iols

10:14:00 AM

Assalammualaikum & Selamat Pagi Uols,

Uikkkksssssss, udah tetunggak laaaaamaaaaaaa post ReJaM2 AiDiLaDhA 2014 iols ghope2nyer...(rujuk SiNi)
Seblom iols molaaaaaaa terbz balik, moh iols ceritera sesiap yer dop he3...
Hokeyh, for uols nyer info, Ghaye Aidiladha ritu weols buat  nasi beriani, ayam tandori, dalca tulang & jelatah.....
Hat nasi beriani & ayam tandoori tu iols yang rejam
Hat dalca tulang & jelatah tu my mom yang rejam
Sooooooo, kat sini iols cuma leh wat ceritera KEKDAH2 meREJAM nasi beriani & ayam tandoori jer la yer uols :)


Malam sebelum hari kejadian kita kasik REBUS dolu tulang lembu & parpu yer uols
Maka senang sket koje pada hari kejadian boleh teruih meREJAM yer uols

Samala jugak untuk ayam tandoori, kita kena PERAP sesiap malam sebelum hari kejadian jugak
Untuk bahan perapa iols pakai : pes tandoori Brahim (sepeket) + Natural Yogurt (separuh bekas)
Lepaih perap sila tutup & simpan dalam peti ais
(Iols memang cadangkan sesangat uols pakai pes brand Brahim ni, memang soooodaaappppp)

Pepagi2 hari kejadian my mom molala meREJAM DALCA tulangnyer yer uols
Bahan2 : sup tulang lembu, parpu, ubi kentang, terung, kacang panjang, cili besor, karot, bahan2 tumis (bawang putih, bawang merah, halia, tiga beradik), & santan
Sukatan : Ikut dan & ikut suka ati :P
Picture hat mola sebelum boh santan & tumis darat
Picture hat bawah pulop lepaih dah siap tomis segala & udah boleh dimakan gitew

Abeh rejam dalca, my mom sambung meREJAM JELATAH pulops
Hat ni versi tak yah masak yer uols
Main REJAM2 GAUL2 sajork
Bahan2: timun, tomato, nenas, cili merah, bawang besor, gula, garam, cuka, lemon
Sukatan : Ikut dan & ikut suka ati jugak gitew he3

Hokeyh hat ni pulop bahan2 untuk meREJAM NASI BERIANI
Bahan2 & Sukatan : Rempah beriani (iols takdan p beli kat tamil street, so juz pakai hat giantnyer jer, brand Mothers Recipy-Beriani Masala) - separuh paket & kena bancuh dgn ayor sesiap yer, bahan kisar (bawang merah & halia) - dalam 4/5 sudu, ghee - 1tin kocik, tiga beradik (bunga cengkih, kulit kayu manis & bunga lawang) & buah pelaga - 4/5 ketui, natural yogurt - separuh bekas, tomato - 2/3biji, beras basmathi (basoh & toskan ayor sesiap yer) - 5 pot, ayor - 5 pot

For uols nyer info, ritu iols kena masak 2 trip tau
Sebabnya time nak masak tu boleh pulop GAS ABEH
Masatu pukui 9am, kedai gas tak bukak lagik
Hubby iols udah lapor bebenor, so kot manapun iols kena start rejam jugaks kekdahnya
So moh kita REJAM pakai RICE COOKER sajork
Memula tuang sket minyak & panaskan
Pehtu masukkan ghee pulops, bior cair & naek bau
Pehtu tumis bahan2 kisar & tiga beradik
Bila dah naek bau lagik masukkan rempah beriani & tomato
Tumis lagik2 sampai naek bau lagik3 he3

Pehtu terus masukkan beras & kacau sebati

Pehtu teruih masokkan ayor & kacau lagik
Bior jer nasi masak dalam rice cooker
(Iols nyer rice cooker ni udah nazak, so kena slalu pebetui sebab nasi tak masak lagi dia teruih keep warm gitew. Kang tak pepasai iols nyer nasi kembang sealam pulops. So kena kerap pantau & adjust sampai nasi kering a.k.a masak gitew)

Haaaaaaa..... ni la HASILnya gitew
(trip 1st ni rempah beriani tu mewah, so pedas la kan3, so my Fayyadh tak leh makan pulops)

Sesambil masak nasi tadi iols terus BAKOR AYAM TANDOORI dalam oven

Kena keluarkan dalam 2-3 kali dari oven untuk sapukan pes tandoori
Set suhu oven dalam 220 darjah & masa dlm 40-45minit

Ni la HASILnya

Hat ni untuk weols makan anak beranak

Hat ni kongsi rezeki dengan jiran2

Haaaaaa, lepaih makan kenyangkan perut sukakan ati, iols terus layan suami & anak landing2, nengok tv & maen2 gitew
Pehtu teruih dodoikan anak titon
Pehtu lagik iols REJAM sekali lagik nasi beriani 2nd TRIP
Kali ni iols pakai dapor gas pulops

Kekdah REJAMAN sama sajork macam rice cooker tu haaaaaaaaaaa

Cumanya bila dah sampai step masukkan ayor tu, sila tutup periuk & kena bukak api kuat sket untuk bagi ayor tu kering a.k.a nasi kembang
Janganla dikocak2 dikacau2 nasik tu yer, kang hancus lebur nasi tu he3

Bila dah agak kering nasi tu, sila masukkan yogurt & kacau perlahan2 sampai sebati

Pehtu teruih angkat periuk, lapikkan dengan alas macam picture ateh (iols taktau nama menda alah tu, he3.....alaaaa, hat kita pakai untuk masak capati tu)
Tutup periuk tu balik & bior nasi masak sepenuhnya dengan api perlahan yer uols

Dan inilaaaaaaaaa HASIL 2nd TRIP
Hat kali ni kurang berempah & tak pedas so my Fayyadh pulunlaaaaa makan he3


~~~ The End ~~~

You Might Also Like

8 comments

  1. Replies
    1. Assalam zai,
      Hat ni menu 2nd day ghayer punya he3...
      1st day ghayer weols jenjalan2 balek kg gitew..
      so pepagi ghayer msk bekpes telur dadar mkn ngan roti sajork he3

      Delete
  2. ooo ayam tandori ke uols msk
    sedapnyerrrrrrrrr..nti nak pi beli pek brahim tandori tu cuma tambah yogurt je eh..nyum2

    suka ngan word uols merejam rejam hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam El,
      Haah, iols memang suka rejam2 ni haaaaaaaa...he3

      Delete
  3. Rajinnye u'ollssss..kalau i'ollsss idok leeee nam rajin ghope itu..;)

    ReplyDelete
  4. ape ni ape ni ape nii kakkkkkk.. lapaaa laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam ida,
      he3...
      lekaih masak untuk diri seniri & abe andi yer :)

      Delete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive