ReSiPi D'DaPoR Iols :)

10:13:00 AM

Assalammualaikum & Selamat Pagi Uols,

Iols bedebor2 pulops tapik bersemangat nak buat review ReSiPi D'dApOr Iols pepagi ni :)
Meh kita mulakan dengan resipi yang mudah2 ja yer uols
Menu ni iols ReJaM semalam untuk dinner familia gitew



~~ Ikan Siakap Sweet Sour ~~
Ikan Siakap ni rege dia dlm RM7.00++ sajork yer (MURAH)
Beli kat Tesco (tapi kena tgk la jugak kan kekadang segor kekadang idok)
Time I beli memang SEGOR sesangat (boleh tgk kulit luor dia & insang dalam tu berlendir2, mata tak merah gitew)
Teruih timbang & bagi abe2 Tesco tu SIANG sesiap (I soh potong ikan bentuk BUTTERFLY gitew)
Baru santek lepaih goreng kan3
Balik rumah boh la garam kunyit luor dalam (rujuk pic. naaaaaa)

Pehtu teruih GORENG
Minyak kena betui2 panaih (baru ikan rangup) & banyak (bagi ikan tenggelam)

Sesambil tunggu ikan tu silala sediakan BAHAN untuk GRAVY sweet sour tu
Bawang besor, bawang putih, halia, cili merah, cili api, tomato, sos tiram, sos cili & sos tomato 
Ikan tu dah GARING & kuning2 keemasan boleh la angkat yer

Pehtu amek sket (dalam 2 senduk) minyak bekas goreng ikan tadi
TUMISkan bawang putih & halia (sampai kuning2 keemasan)

Pehtu masokkan cili merah & cili api
Tumis dalam 1-2minit

Pehtu masukkan pula sos tiram, sos cili & sos tomato (Lebih kurang 3-4 sudu setiap satu)
Tumis lagi dalam 3-4minit (naek bau)

Terus masukkan bawang besor dan kacau sebati

Boleh tambah sedikit air (jangan banyak naaaaaaaa) untuk bagi berkuah sedikit

Taraaaaaaaa ni la HASILNYA


 ~~ SaWi GoReNg ~~
Memang SONANG nak fengshan masak sawi goreng ni haaaaaa
Tumis bawang putih sampai naek bau & kekuningan

Masukkan batang sawi & tumis lagi untuk 3-4minit

Terus masukkan daun sawi pulop & tumis lagi sampai sawi agak2 layu gitew
(nampak dak gelojoh toi iols masak sawi sampai potong sawi pun tak abeh, masuk teruih satu batang besor he3)

Taraaaaaaaa ni la HASILNYA

Untuk maklumat uols, iols ni kelam kabut dok rejam2 kat dapor tu sebab Hubby dah lapor
Sian dia sampai telelap2 nunggu iols masak
Memula hubby dok layan anak nengok upin ipin, last2 bila iols jengok2 ghope2nya anak iols ja yang dok nganga sengsorang he3
Iols masak dari 7.15-8.00pm gitew
Udah masak memang habit iols kena kemaih D'dApOr iols yang sekangkang kera tu sesiap
Baru leh aman rasa ati nak mola makan :)




~~~ The End ~~~

You Might Also Like

8 comments

  1. salam perkenalan kak^^ amboiii, sedapnyaa ikan sweet sour tuuu, dapat tngk pun jadi laa >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam aisyah,
      Salam perkenalan juga
      Thanx sudi singgah yer
      Aisyah try la masak pulop, senang sajork kan3 :)

      Delete
  2. sedappnya siakap masam manis... boleh lah nak cuba masak nti... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam atie,
      Sila3
      coba jangan tak coba naaaaaaaaaa :)

      Delete
  3. salam perkenalan sha!

    thanx sudi jengah saya.

    terus lapaq nampak ikan tu. nyummm nyummmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam riena,
      meksaeh sudi singgah jugak yer :)

      Delete
  4. amboiiiii ikan sweet sour dia meriah gituuuuu hihihih samalah kita kalau dah lepas masak mesti nak kemas2 dapur dlu baru senang hati nk makan. tapinya cik abang la tak sanggup nak nunggu lagi hikhikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam sis,
      ikutkan hubby akak pun tak sabor dah, tapiiiiiii kena sabor jugak he3

      Delete

Blog Dekat di Hati

Blog Archive